De unde a apărut toba djembe?
Toba djembe provine de pe continentul african, în special din Mali, de unde s-a răspândit în toată Africa de Vest. A servit inițial ca instrument de însoțire în timpul ceremoniilor, cu ritmuri individuale diferite în triburile africane. Europenii și americanii s-au familiarizat cu această tobă în jurul anilor 1950 în timpul unui turneu al grupurilor africane din întreaga lume.
În funcție de ce anume se alege un djembe
Djembe are forma unei cupe și primul lucru care ne interesează în legătură cu aceasta este dimensiunea sa. Este necesar să-i acordați atenție atunci când cumpărați, deoarece este adevărat că cu cât diametrul tobei este mai mic, cu atât tonul poate fi mai mare. Cele mai înalte sunete sunt produse de tobe cu diametrul de 28 - 32 cm. Tonurile puțin mai profunde se obțin dintr-o tobă cu diametrul de 32 - 34 cm.
Atunci când alegem un djembe potrivit, acordăm atenție și greutății sale. Datorită faptului că tobele tradiționale africane sunt realizate din lemn masiv, greutatea lor depășește adesea 10 kg. Cu toate acestea, acestea nu sunt foarte recomandate pentru cântatul normal și mai ales pentru transport. Tobele cu o greutate cuprinsă între 3 și 5 kg sunt ideale pentru cântat. Greutățile mai mici sunt obținute de obicei de tpbe, care sunt realizate din lemn masiv, dar suficient prelucrate, astfel încât corpul lor să aibă o grosime mai mică a lemnului.
Cum se cântă la djembe
Cel mai important lucru atunci când cântați la djembe este poziția corectă a mâinii. Degetul mare trebuie întotdeauna îndepărtat de palmă, altfel există riscul de a fi bătut de cerc. Pentru tipurile de bază ale loviturilor, antebrațul ar trebui să fie la același nivel cu palma. Un astfel de joc este cu siguranță cel mai potrivit pentru un începător. Apoi completăm cursele de bază cu diferite semicurse și amortizare.